Servo motor tamiri özellikle sarımı ve bakımı şeklinde işlemler ile gerçekleşir. Buna istinaden kapsamlı çalışmalardır. Servo motorların onarımında uygulamalardan en zoru, geri bildirim onarımı ve yeniden hizalamasından kaynaklanır. Fakat doğru işlenen bu uygulamalar ile motorların yeniden eski işlevine geçmesi sağlanır. Servo motor tamirinde süreçler şu şekildedir; ilk değerlendirme, demontaj, temizlik, rulman değişimi ve son test gibi aşamalarından oluşur.
Değerlendirme aşamasında mil, konnektörler, kama yuvası, terminaller gibi sistemler de elektrikli ve mekanik parçalar için tamire katkı için görsel bir inceleme yapılması planlanır. Bu aşama da motora testler uygulanır ve sebep ve sonuç için arıza ve durum tespiti gerçekleşir. Servo motorun da statorun geri sarılmasını test etmek için aşırı gerilim karşılaştırma testi veya kısa testi önemlidir. Bununla birlikte yalıtımın durumunu kontrol etmek megger testi ve yalıtım direnci testi ile gerçekleşir.
Servo Motor Tamiri Hangi Testlerden Geçer?
Endüstriyel servo motor tamiri için genellikle bakım ve onarım için geri bildirim testleri gerçekleşir. Bu testler ile osiloskop kullanılır. Böylece tüm dalga formlarının akışını kontrol etme kolaylaşır. Ayrıca motor içinde yer alan sinyallerinin kontrol edilmesi bu geri bildirim testleri ile gerçekleşir. Düzeneğin için de yer alan Z ve Z* sinyallerinin kontrol edilmesi de geri bildirim testleri ile oluşur.
Aynı zaman da tüm satırların satır düzeyinde kontrol edilmesi de geri bildirimin katkılarıdır. Darbe sayıcı ile hat sayma ve çalışma hızı ile birlikte kontrolünde yer alan sürekli sayımla motor çalıştırma sağlanır. A sinyalinden B sinyaline ofsetin ölçülmesi ile birlikte ayrıca geri bildirim testleri arızalı sargıların yenilenmesinde etkilidir. Son olarak da servo motor bileşenlerinin temizlenmesi sağlanarak motora dair bakım ve tamir işlemleri gerçekleşir.
Servo Motor Tamiri Aşamaları
Demontaj ile birlikte Servo motor tamir ve onarımında ikinci aşama sağlanır. Bu aşama da arka plaka çıkarılır ve kabloları dikkatlice ayrılır. Böylece kodlayıcı ve kodlayıcı muhafazası rotor ve şaft görsel olarak incelenmesi ve arıza durumu ile ilgili değerlendirme gerçekleşir.
Temizlik ile birlikte alkalin yıkayıcılar tüm motor parçaları için geçerli olacak şekilde motora bakım yapılır. Rulman değişimi ile de müteakip sökülen tüm parçalar tekrar monte edilerek tamirin aşamalarına devam edilir. Sizler de servo motor tamiri için gerekli olan bilgi ve ürünlere https://www.botem.com.tr/servo-motor-sarimi linkinden ulaşabilirsiniz.