Ninni bebeğin annesiyle birebir zaman geçirdiği ve annenin bedensel sıcaklığını hissettiği, göz göze, beden bedene bir iletişim kaynağıdır. Bebeğin annesine çok ihtiyaç duyduğu ilk yıllara kendine güveninin sağlanmasında yardımcı bir paylaşım aracıdır. Annenin bebeğine söylediği ninniler, dil gelişimine, duygusal ve zekâ seviyesinin gelişimine katkı sağlar. Çocuğun gelişimi açısından olumlu etkiler yapar.
Ninniler Bebeğin Gelişimini Nasıl Etkiler?
Sakin ve dinlenrici müzik sadece çocuklarda değil yetişkinlerde de huzuru yakalayıcı ve dinlendirici bir etki yaratmaktadır. Sakin bir müzikle verilen telkinler duyguları harekete geçirir, anlama ve kavrama olayının gelişmesine katkıda bulunur ve çocuğa ya da dinleyen kişiye yetkinlik kazandırır.
Ninninin belli bir ezgi ile söylenmesi çocuğun yaşadığı kültüre kolay uyum sağlaması açısından da önemlidir. Toplumsal kültürü çabuk kavramasını ve kim olduğunu anlamasında yardımcı olmaktadır. Dinlenilen müzik türünün yetişkinlerde dahi duygu değişimlerine, gün akışına ve yaşadığımız olaylara verdiğimiz tepkilere de etkisi olduğu gibi, bunun özellikle çocuklar ve bebekler üzerinde de büyük etkisi olduğunu yok saymak olanaksızdır. Bebeğin söylenen ninninin sözlerini anlamasa bile, karşıdaki kişinin hissettiği duyguları anlıyor olması gerçektir. Anne mutlu, huzurlu ve umut verici anlamları olan bir türkü söylediği zaman, ya da acıklı bir ses tonuyla onu ifade eden bir şarkı söylediği zaman annenin yaşadığı hisleri bebekte beraberinde hissetmektedir. Bu yüzden bebeğimize seçtiğimiz ninniler hem eğitici olmalıdır, hem de onun duygusal ve fiziksel zekâsını geliştirecek türden olmalıdır.